Rökt Böckling!!

ca 25-50 små strömmingar, 15-20cm långa, hela orensade, sköljda
2-5 msk grovsalt
3-4 dl grova al-spån
1-2 dl fint al-spån
1 dl vatten

Gör så här:

Skölj bort så mycket av fiskfjällen som möjlig
Varva fisken med saltet i en form med lock eller påse över, hushållspapper under
In i kylen 6-7 timmar, lite mindre salt - över natten
Skölj bort överblivet salt
Häng fisken genom ögonen på metalspett med 1-3cm mellanrum, häng ute för att torka
Värm röken, elda med alved, blanda grova spånen med vatten
Häng in fisken i röken utan spån, för att torka det sista över glöden, ett par minuter
Ta ut fisken, sätt in spånen, reglera ut luften till minus 80%
Vänta tills spånen blivit svarta och röken är tydlig
In med fisken!
Elda sparsamt, 80-120 grader som regleras med det övre spjället
Efter halva tiden fyll på med finspånet, inget vatten
När tiden visar 30-45 minuter ryck ut en böckling för koll, smaka, köttet ska vara vitt
När fisken är klar, öppna spjäll och dörr, låt fisken vila en timme
Lägg böcklingen i en ren låda med lock/plast och in i kylen, lite hushållspapper under
Ta en öl och tjuvsmaka med grovt knäckebröd med riktigt smör på och kanske kall färsk potatis skivad
Om Du hittar rom så är Du en lyckans ost! Men mjölke smakar inge vidare.....

Beroende på hur stor strömmingen är och hur man lyckas hålla värmen så tar rökningen 30-90 minuter, jag vill ha min böckling lite fastare i köttet än den man köper hos fiskhandlarn

Den färdiga böcklingen smakar bäst efter 4-5 dagar i kylen och håller sig gott och väl två veckor....


Kommentarer
Postat av: Anonym

Vad fan händer?

2009-02-24 @ 13:40:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0